Eskişehir Burun Eti Küçültülmesi (Konka Redüksiyonu)
464 Views

Burun eti; tıp literatüründeki adı ile konka, burun boşluğunun yan duvarlarında yer alır. Burun etlerinin görevi ise insan vücuduna giren havayı temizlemek, nemlendirmek ve solunum sistemine sağlıklı bir şekilde gönderilmesini sağlamaktır. Ancak kimi zaman bazı hastalarda burun etleri büyümekte ve bu işlevlerini yerine getirememektedir.

Burun Eti (Konka) Nedir? Ne İşe Yarar?

Her iki burun boşluğunda var olan ve yan duvarlar üzerinde aşağıdan yukarıya doğru sıralanmış şekilde olan yapılara Konka denir. Alt, orta ve üst konka şeklinde tanımlanırlar. Konkanın yapısı ise, iç kısmı kemikten dış kısmı ise mukoza ile örtülüdür. Alt ve önde olan konkalar ise en büyükleridir. Burun içerisinde havanın ısıtılması, nemli hale getirilmesi ve kirli havanın filtre edilmesi gibi önemli fonksiyonların gerçekleştirilmesinde konkalar önemli bir rol oynar. Ayrıca bu fonksiyonların yanında konka mukozası burun içi mukoza ile beraber salgıladıkları enzim ve koruyucu proteinlerle burnun immun fonksiyonuna büyük bir katkı sağlar. Bu enzimlerden başlıcaları immunglobulin, laktoferrin, lizozimdir.

Burun yoluyla almış olduğumuz hava geniz bölgesine gelene kadar konkalar sayesinde 25 derece sıcaklığa ve %90 neme sahip olarak geniz bölgesine ulaşır. Bu işlevler yapılırken konkalar duruma göre büyür veya küçülür. Bu büyüme ve küçülme ile kan dolaşımının artmasına veya azalmasına neden olur. Sağlıklı bireylerde “nazal siklus” denilen döngü ile konkanın bir tarafı büyürken diğer tarafı küçülür. Bu döngü sağlıklı bireylerin %80inde görülür. 3-6 saat arasında tekrarlanan bu döngüde geçen havanın değişmemesi sebebiyle genelde fark edilmez.

Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) neden olur?

Eskişehir Burun Eti büyümesi

Konka hipertrofisi denilen burun eti büyümesinin nedenlerine gelecek olursak, bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Alerjik Rinit; Burun eti büyümesinin en büyük nedenleri arasında burun alerjisi yer alır.
  • Hormonal sebepler; Endokrinel sistemin sağlıklı çalışmaması burun eti büyümesinin diğer sebeplerindendir. Hipotiroidi, Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Akromegali denilen büyüme hormonunun aşırı salgılanması gibi sebepler.
  • Kullanılan İlaçlar; Özellikle sık kullanılan burun spreylerinin ters etki yapması. Rebound etki dediğimiz burun etlerinin şişmeye başlaması. Tansiyon ve kalp ilaçları, Psikoterapik ilaç grubu, aspirin ve nonsteroid ilaçlar gibi birçok ilaç türü burun eti büyümesine neden olabilir.
  • Yapısal büyüme; Konka içi kemik dokunun büyümesi
  • Enfeksiyona bağlı hastalıklar; Kış mevsimi hastalıkları (Nezle, grip ve Sinüzit gibi)
  • Çevresel etkiler; Özellikle sigara kullanımı, kirli hava, Temizlik ürünleri gibi aşındırıcı maddeler, parfüm, özel kokular, kimyasal gazlar
  • Vaomotor rinit; İlerleyen yaş ile birlikte (35-40 yaş) çevresel etkilere maruz kalmak burun içi yapıda ani değişimlere sebep olur. Bununla birlikte burun etleri şişer ve aşırı mukoza üretimi tetiklenir. Bu tetiklenme ile birlikte tıkanıklık ve akıntı meydana gelir. Kısa süreli ve ani bir şekilde başlar.

Büyümüş Burun Eti Belirtileri Nelerdir?

Eskişehir Konka Hipertrofisi, burun eti küçültülme ameliyatı

Burun eti büyümesi kendini farklı şekillerde gösterebilir. Bunlar arasında;

  • Burun Tıkanıklığı, horlama ve ağzı açık uyuma; Kişi yatarken burun tıkanıklığını artışı görülür. Yatar pozisyonda konka aşırı kanlanır. Ağzı açık uyuma ile birlikte sabahları boğazda kuruma ve yapışıklık medyana gelir. Uyku evreleri bozulur ve kalitesiz bir uyku süreci yaşanır. Kişiler yorgun bir şekilde güne başlar.
  • Koku alma yeteneği zayıflar; Burun etlerinin büyümesi ile birlikte koku moleküllerinin burun içinde var olan koku bölgesine ulaşması zorlaşır ve kişinin koku alma duyusunda zayıflama başlar.
  • Yüz kısmında ağrı; Yüzün ön bölgesinde ve künt karakterli ağrılara sebep olur. Şiddetli olmamakla birlikte oldukça rahatsız edici şekildedir.
  • Geniz akıntısı; Şişen burun etleri sebebiyle geniz akıntısı meydana gelir.

Konka Hipertrofisinde Tedavi Yöntemi Nedir?

Burun eti büyümesinde birçok farklı tedavi yöntemleri vardır. Bunlar;

  • Kişisel önlemler; Rahatsızlığı azaltacak yöntemler uygulanabilir. Bunlar yüksek yastık kullanmak, nemli odada uyumak ve tuzlu su ile düzenli bir şekilde burun yıkaması yapmak.
  • İlaç Tedavisi; Burun spreyleri özellikle kortizon içerikliler, Burun açıcı dediğimiz Dekonjestanlar ilaçlar, Alerji ilaçları (Antihistaminikler)
  • Radyofrekans yöntemi; Lokal anestezi altında gerçekleştirilen radyofrekans yöntemi ile cerrahi öncesi tedavi mümkündür. Kanama riski olmaz, hastanede yatış gerektirmez ve konka kemiğinin büyük olmadığı hastalar için idealdir.
  • Cerrahi yöntem; Bu yöntem ile burun etlerine cerrahi müdahale edilir ve radyofrekans yöntemine göre çok daha etkilidir. Genel anestezi, lokal ya da yarı uyutma denilen sedasyon yöntemi ile yapılabilir. Burun eti küçültme ameliyatlarında başarı oranı yüksektir.

Burun Eti Küçültme Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar

Cerrahi açıdan hekimin deneyimi ile birlikte oldukça basit olan, burun eti küçültme ameliyatı sonrası komplikasyonlar da oldukça nadirdir. Muhtemel komplikasyonları da sayarsak;

  • Ameliyat sonrası kanama (Çok düşük oranda)
  • Burun içyapısında yapışıklık
  • Boş Burun Sendromu
  • Enfeksiyon

Burun etleri tekrar büyür mü?

Burun eti küçültme ameliyatı gerçekleştirilirken konka üzerindeki mukoza tabakası korunduğu için ilerleyen süreçte özellikle alerjik rinit gibi hastalıkları olan kişilerde tekrarlama durumu vardır. Ancak burun eti küçültme ameliyatı yapılan hastalarda, radyofrekans yöntemi uygulanan hastalara göre bu oran oldukça düşüktür.

Sizde burun eti büyümesinden şikâyetçiyseniz ve nefes almakta sorun yaşıyor, rahat bir nefes almayı istiyorsanız Op. Dr. Emine Şakalar Klinik hattından (0507 679 40 48) randevu alarak Eskişehir’de Burun Eti Küçültme ameliyatı hakkında bilgi alabilir ve tedavi olabilirsiniz.

Türkiye’nin en güzel şehri Eskişehir’de, Kulak Burun Boğaz hastalıklarına ve Burun estetiği (Rinoplasti) sorunlarınıza tek elden çözüm üretiyoruz.

İletişim

Bize Ulaşın

Language